ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътЗабравеният градНовини

Възрожденски дюкян е оцелял по чудо в Хаджи Асан Махала

Къщата с фурна на Трифон Мицов още може да бъде видяна на днешната ул. Генерал Скобелев №35

На границата между махалите Тепе алтъ и Хаджи Хасан, на днешната ул. Генерал Скобелев №35 по чудо е оцеляла до днес сграда с възрожденски дюкян, съобщават от фейсбук групата Архитектурата на Възрожденски Пловдив.

Къщата е претърпяла известни преустройства, но в същината си представлява възрожденска фурна с витрина с дървени кепенци и тезгях и жилище зад нея на собственика Трифон Мицов, чието име узнаваме от архивните регистри.

Ето какво пише в Архитектурата на Възрожденски Пловдив:

Къщата е късновъзрожденска и за плановата й схема само можем да гадаем. Нишата отляво на вратата, в която е поставен по-малък прозорец ни подсказва за наличието на още една дюкянска витрина в миналото, която по-късно е била превърната в жилищно помещение. Навремето ул. Генерал Скобелев е била населена изцяло с българи и е имала търговски вид.

Не е изключено в известен период по нея да е преминавало трасе на Цариградския път през града, а именно: Цариградско шосе – ул. Генерал Скобелев – пл. Рила – пл. Трапезица – и от там разклонения в различни посоки към Аладжа джамия и пл. Хан Крум. Това обяснява наличието на множество търговски обекти на ул. Ген. Скобелев и площадите Рила и Трапезица.

Къщата с фурна на Трифон Мицов първоначално е била сключено застроена от запад, но при прокарване на уличната регулация на ул. Блатиста, съседният малък имот е бил изцяло унищожен. Доскоро ансамбълът от възрожденски сгради по улицата и в квартала беше в голяма степен съхранен, но една по една старите сгради се заменят от нови многофамилни жилищни сгради. В един друг свят и друго време, районът източно от Трихълмието можеше да бъде запазен и реставриран като едно прекрасно допълнение и удачно разширение на Стария град, но уви.

Снимка на ул. Генерал Скобелев по посока на Джамбаз тепе и Зеленото девическо училище на Саръ Ставри (с триъгълния фронтон). Виждат се къщи с дюкяни и клюкарници. При къщата в дъното на улицата, последната е завивала наляво и е излизала на пл. Рила, където е имало кафенета, фурни и още дюкяни (единствено оцеляло и реставрирано там е кафенето на Моралията). На тази снимка къщата с фурна на Трифон Мицов се пада извън кадъра, непосредствено преди дървото вдясно с фенера

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Много ми е интересно, на кого са му нужни тези кирпичени барутници. Единственото хубаво нещо е площта на къщата, но предвид възрастта и си е за бутане. До преди 15 г. половината квартал бе от кирпичени къщурки – за тях ли жалите? И после искате Пловдив да има визия на модерен европейски град. Как да стане – с клдъръмените улички със сокаци и разкривените паянтови съборетини.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина